Hallo, ik ben Silvère van Lieshout. In de jaren zeventig begon ik als dirigent van een jongenskoor, verbonden aan de kerk. In deze posts wil ik graag mijn ervaringen delen die ik opdeed in het veld als kinderkoordirigent en later ook als beleidsmaker vanuit mijn stafmedewerkerfunctie als kinder- en jeugdkoorspecialist in Nederland.
Ergens is het begonnen. Dat was al op de school waar ik als kind elke dag zangles kreeg en later op het internaat, waar ik samen met Jos van Veldhoven een muziekclub oprichtte en helemaal duidelijk werd het toen ik al jong gevraagd werd om in een tijd van ontkerkelijking het plaatselijke kerkkoor over te nemen dat een enorm rijke historie kende met demonstratielessen bij de Unesco-bijeenkomst in Parijs, radio-uitzendingen, en jaren met maar liefst 360 optredens door ruim 200 jongens. Het leek me mooi om daar te starten.

Toen ik enkele jaren aan het werk was als kinderkoordirigent en mijn jongenskoor op het punt stond een gemengd kinderkoor te worden, kreeg ik de behoefte om eens uitgebreid om me heen te kijken. Ik wilde zien hoe succesvolle koren werkten. Wat zij doen en niet doen om kinderen verder te brengen en het koor te verbeteren. Er valt zoveel te leren, zelfs als iemand minder resultaat heeft. Alles helpt, ook al is het soms om te zien hoe het misschien juist niet moet…
Bij toeval belandde ik tijdens een vakantie in Engeland nietsvermoedend naar toen bleek vlak voor het begin van de Evensong in de Chapel van het King’s College in Cambridge. De kerk stroomde vol en voor ik het wist luisterde ik naar hemelse klanken. Het bijzondere was de duur van de dienst. In mijn beleving was dat slechts een minuut… Het werd een keerpunt. In no time ging ik op bezoek bij het St John’s College Choir en diverse andere koren in Nederland en Duitsland. Het proces kwam in een stroomversnelling. Kijken naar de aanpak van collega’s kan enorm helpen.
Veel dirigenten echter zijn eenlingen en kunnen, zeker als ze meerdere koren dirigeren, nauwelijks tijd vinden om collega’s te bezoeken. Voor kinderkoren zijn de normale werktijden van een dirigent immers einde middag en begin van de avond. Dat geldt voor de collega’s dus ook.
Gelukkig zijn er ook instellingen die impulsactiviteiten organiseren, zoals bijvoorbeeld Koornetwerk Nederland en, voor wie het iets verder weg wil zoeken de European Choral Association.